October 12, 2020

Барбара Шер «Мрій правильно. Як зрозуміти, чого ти насправді бажаєш і як цього досягти»

 



«Мрій правильно» Барбари Шер і Барбари Сміт — книжка про те, як змінити власне життя на краще. Усі ми — заручники образ, комплексів, страхів. Реальність травмує. З часом ці проблеми, немов сніговий ком, накочуються на людину, яка геть безпорадна перед огромом болю і страждань.
«Мрій правильно» — книжка про те, як протистояти реальності. Зрештою, за одним із філософських визначень, життя — це опір реальності. Б. Шер і Б. Сміт пропонують свої секрети тим, хто тільки-но починає розбудовувати власну життєву стратегію.

Барбара Шер, Барбара Сміт. Мрій правильно. Як зрозуміти, чого ти насправді бажаєш і як цього досягти — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2017. — 432 с.

Книжка має такі розділи: «Чого від нас очікують?», «Як стати щасливчиком», «Внутрішній опір, або Що, зрештою, нам заважає?», «Страх успіху. Залишаємо позаду тих, кого любимо», «Я стрімко рухаюсь неправильним шляхом» та ін. У кожному розділі запропоновано різні психологічні тести, які б допомогли людині раціонально підійти до власного життя, користуючись порадами психологів і соціологів.

В одному з розділів авторки говорять про те, що часом важливо уявляти найнездійсненніші мрії.
Така психологічна практика допоможе чіткіше усвідомити проблеми у теперішньому житті. Розкладаючи власні фантазії на окремі ситуації, розумієш, що часом сьогодні тобі особливо потрібно відчути спокій і затишок, комусь потрібно глибше поринати у роботу й не боятися занурюватися до найменших дрібниць. Загалом психологічні техніки, які пропонують Б. Шер і Б. Сміт доволі дієві: наприклад, ви вирішили змінити місце проживання. Ідеться навіть про переїзд до іншої країни. Звичайно, що така зміна в житті видається доволі значною і потребує психологічної підготовки. І от вам раптом стає лячно від того, що не зможете працевлаштуватися в іншій країні, що на заваді стоятиме незнання певних реалій, виробничих підходів, традицій, особливостей ділової комунікації тощо. Проте все стане на свої місця, якщо розділити аркуш на дві частини: «плюс» і «мінус», написавши вгорі переваги місця проживання, а внизу можливі страхи і побоювання. Якщо у результаті кількість позитивних чинників переважить, то можна, не вагаючись, рушати в мандрівочку.

Книжка Б. Шер і Б. Сміт не є чимсь особливим, проте на книжковому ринку потрібні такі видання.
У наш час гіпертрофованих інформаційних потоків важливо уміти балансувати й визначати пріоритети, досягати поставленої мети й не пасувати перед труднощами. І важливо навчитися виконувати прості речі, які можуть суттєво допомогти у здобутті простого життєвого щастя. Одна з порад, яку дають Б. Шер і Б. Сміт, така:

«Щодня присвятіть півгодини якомусь заняттю, поки не досягнете в ньому вправності. Не важливо, що ви робите: смажите омлет, присідаєте, поки живіт не стане пласким, або вчитеся жонглювати. Але робіть це щодня та намагайтеся, аби усе вийшло. Продовжуйте вправлятися знову і знову, поки не помітите результатів» (с. 164).

У житті насправді надзвичайно важливо дотримуватися правил, зокрема, для того, щоб перебувати у здоровому середовищі, підтримуючи тіло і дух здоровими. Сьогодні здобуває особливої актуальності концепція сталого розвитку. Ідея поступових змін у суспільстві дає можливість природного здобуття нових якостей, досягнення потрібних і посутніх успіхів. Тож навіть це правило, на якому наголошують Б. Шер і Б. Сміт, — маленький ключик до створення здорового середовища, у якому людина може пережити хвилину щастя.


No comments:

Post a Comment

який сьогодні день?

  який сьогодні день? На перший день він створив вечерю. На двох, при свічках, солодкі коктейлі. Не встиг ще створити палац — мерехтіли в пе...