August 12, 2020

Бог створив кішку, щоб у людини був тигр, якого можна погладити. Віктор Гюго

 


 У світі існує щонайменше два міжнародних і три національних днів кота. 17 лютого свято чотирилапих пухнастиків відзначається в Європі, найбільше в Італії та Польщі. Існує також Міжнародний день 8 серпня, який створений, за ініціативою Міжнародного фонду захисту тварин, що привернути увагу до безпритульних хвостатих. Свято популярне в Британії та Канаді. Окрім того є національні дні котів у Японії (22 лютого), Росії (1 березня) і в США (29 жовтня).

 Історії відомих людей, який були великими друзями котів.

Цар котів і темних ілюстрацій

З котами своє життя тісно зв'язав відомий американський художник-графік Едвард Горі. Художник ілюстрував книги таких відомих письменників, як Едгар По, Чарльз Льюїс Керрол, Герберт Веллс, Т.С. Еліот, Семюел Бекет, Джон Апдайк. Також він створив низку графічних робіт присвячену котам та унікальні азбуки англійської для дітей. Особливість творчості Горі було використання гротеску, чорного гумору та середньовічного стилю макабр. Попри таку "темність" ілюстрацій, Горі був улюбленцем дітей.

Коти в житті художника відігравали важливу роль. Річ у тому, що Горі мав асексуальну орієнтацію, тобто не відчував сексуального потягу ні до жінок, ні до чоловіків. Тому зграя кішок, що жила в нього вдома були його головними супутниками й друзями в житті.

Кішка з глянцевих журналі

Відомий французький модельєр та дизайнер Карл Лагерфельд був нерозлучний зі своє кішкою Шупетт. Бірманську красуню з сапфіровими очима маестро подарувала модель Батист Джіабіконі у 2011 році.

"Я ніколи не думав, що можна так закохатися у кішку", - зізнавався Лагерфельд, зазначаючи, що "Шупетт народилася, щоби працювати тільки з найбільш шанованими супермоделями фешн-світу".

Кицька має власні акаунти у Twitter та Instagram із тисячами послідовників. Окрім того чотирилапій красуні присвячено книгу "Шупетт: Приватне життя кішки зі світу високої моди", яка відкриває подробиці життя хвостатої улюблениці кутюр'є: від рецептів їжі, яку для неї готує власний кухар, а подають придворні дами до її звичок під час подорожей приватним літаком. Шупетт позувала для обкладинок таких авторитетних глянців, як Vogue і Harper's Bazaar, і вважається справжньою музою високої моди.

Один на двох оцелот

А от видатний художник Сальвадор Далі любив котячих, але замість домашніх котиків, надавав перевагу диким кошакам. Головним компаньйоном відомого сюрреаліста був оцелот. Щоправда, справжнім власником оцелота був не Далі, а його агент Пітер Мур.

За словами Мура, під час відвідин Нью-Йорку Далі зі своєю подругою Галою підкинули кошеня оцелота Муру в номер. Менеджер здружився з кошаком, назвавши його Бабу, що перекладається з гінді, як "джентльмен". Згодом Мур завів собі ще двох оцелотів.

Попри те, що Далі був несправжнім хазяїном оцелота, тварина була його постійним супутником. Далі водив його в ресторани, на світські заходи та виставки. Однак, коли улюбленець бешкетував, художник завжди нагадував, що оцелот не його.

Елвіс, Сіль та Перець

А легендарний музикант Джон Леннон першого кота завів ще в дитинстві. Назвав майбутній "бітл" улюбленця Елвіс на честь короля рок-н-ролу Елвіса Преслі. Щоправда, навесні Елвіс привела потомство, так виявилось, що це не кіт, а кішечка.

У першому шлюбі Леннон тримав десять кішок. Його улюбленицею була кішка Мімі, яку він так назвав на честь тітоньки, що його ростила. Так Леннон любив свого кота на кличку Ісус. З другою дружиною — японською фотографинею Йоко Оно Леннон завів двох кішок — білу і чорну. Улюбленців назвали Сіль та Перець.

Бульдоги лише для пропаганди

Мало хто знає, що обожнював котів британський прем'єр та лідер консерваторів Вінстон Черчилль. Політик регулярно фотографувався в компанії англійського бульдога, але це був лише піар. Насправді, герцог Мальборо не тримав англійського бульдога, зате мав рудого кота Джока та пуделя.

Довгий час з британським прем'єром жив сірий кіт Нельсон названий на честь прославленого адмірала, а згодом головний консерватор отримав нового улюбленця — рудого кота Джока. З котом Черчилль спав, сидів біля каміна, брав з собою на парламентські слухання, і навіть відмовлявся обідати, якщо поруч не було Джока.

Ба більше, по смерті Черчилль заповів свій маєток Британському національному тресту за умови, що Джок в ньому буде жити краще будь-якого британського кота, а його смерті в маєток поселиться інший кіт. Наразі в маєтку музей, в якому живе шестимісячний котик — Джок Шостий.

Найсвятіший з котів

Духовний лідер буддистів Далай Лама відомий своєї позицією щодо захисту прав тварин, а також популяризатор вегетаріанства. Але мало хто знає, що Далай Лама справжній котолюб. Зараз улюбленій кішечці майже 18 років.  Кішка Далай Лами настільки популярна, що священнослужитель присвячує їй цілі лекцій, а Девід Мічі написав книгу про її життя.

Колись Далай Лама подарував чорного кота радянському лідеру Леоніду Брєжнєву. Кота назвали Лама й оселили на урядовій дачі в Підмосков'ї. За легендою кіт врятував двічі життя радянському лідеру попередивши про спершу про замах, а потім про аварію. У першому випадку кіт нявчав і не пускав главу СРСР, після чого змінили порядок машин в кортежі, і це дійсно врятувало життя Брєжнєва. А в другому випадку лідер СРСР просто не поїхав, а авто в якому він мав їхати розбилось.

Президентський кіт

Американські президенти, зазвичай, переконані собачники. Першим президентом, що приніс кота у Білий Дім — був Авраам Лінкольн. А от справжнім улюбленцем публіки став кіт Сокс, власником якого був президент Білл Клінтон. Кіт прожив в родині президента цілих 19 років (небачений рекорд довгожительства для пухнастиків), і прожив би ще, якби не онкологія, через що тварину довелося приспати.

Окрім кота Клінтон тримав ще сетера на прізвисько Бадді. Однак пса тримали в іншому кінці Білого Дому, тому що Сокс всіляко псував життя конкуренту за право доступу до глави США. Кіт навіть колись позував у залі для брифінгів у Білому Домі, після чого таблоїди говорили, що він справжній президент США.

Шестипалі мисливці

Справжнім "котячим татом" був американський письменник і нобелівський лауреат Ернест Гемінгвей. В його будинку на Кубі жило аж 57 кішок. Письменник називав своїх улюбленців "фабриками муркотіння" або "губками кохання".

Першого кота Гемінгвея звали Сніжок. Йому його подарував один морський капітан. Кіт мав особливість — у нього замість п'яти було шість пальців. Зараз у будинку Гемінгвея живе близько 40 котів і всі вони шестипалі нащадки Сніжка.

Коти замість жінок і алкоголю

Культовий американський письменник Чарльз Буковскі ніколи не приховував, що його життя — це безкінечний потік алкоголю та жінок. Однак, мало хто знає, що поруч з випивкою та жінками ще одним джерелом натхнення для письменника були коти.

В "Історії одного впертого сучого сина" письменник розповідає про те, як підібрав бездомного кота. Його улюбленець був поранений з дробу, а хвіст в кота був відрізаний. Письменник забрав бідолаху до себе, але його проблеми на тому не завершились. Одного разу кота переїхала машина. Попри запевнення ветеринара, що кіт, якщо і залишиться жити, не зможе ходити, вихованець видужав і став жити як раніше. Саме ця змучена, але живуча тваринка за словами Буковскі, була його головним джерелом його натхнення.

Головна кішка кіномафії

Ще одним справжнім котолюбом був голлівудський актор і виконавець ролі Віто Корлеоне в "Хрещеному батьку" Марлон Брандо.

Відома сцена. де Брандо в ролі мафіозі гладить кішку, насправді не було в сценарії — це була імпровізація актора. Режисер фільму Френсіс Коппола підібрав на вулиці дворову кішку і приніс її на павільйон. Тваринка весь день бігала по павільйону і врешті-решт добралась і до Брандо. Актор зразу всадив собі кішку на коліна і почав з нею гратись. Це таки сподобалось знімальній групі, що кішку вирішили також знімати в кіно.

No comments:

Post a Comment

який сьогодні день?

  який сьогодні день? На перший день він створив вечерю. На двох, при свічках, солодкі коктейлі. Не встиг ще створити палац — мерехтіли в пе...